کتاب "چطور نشخوار فکری را متوقف کنیم" «Wait I need to overthink» نوشته "نیک ترنتون" (Nick Trenton) به بررسی موضوع نشخوار فکری (افکار منفی و آزار دهنده) و روشهای مقابله با آن میپردازد. این کتاب به افرادی که با افکار منفی و تکراری دست و پنجه نرم میکنند، راهکارهایی ارائه میدهد تا بتوانند به آرامش بیشتری دست یابند و از این چرخههای فکری رها شوند. هدف این کتاب این است که به خوانندگان کمک کند تا با شناخت بهتر نشخوار فکری و یادگیری تکنیکهای مؤثر، بتوانند کنترل بیشتری بر افکار خود داشته باشند و به کیفیت زندگی بهتری دست یابند.این کتاب به طور خاص برای افرادی که به دنبال راهکارهایی برای مدیریت استرس و بهبود سلامت روان خود هستند، مفید است.
مسائل زندگی و چالشهای آن برای بسیاری از افراد مشابه هستند؛ اما افراد به شکلهای متفاوتی به شکستها و ناکامیها واکنش نشان میدهند. برخی آرامش و روحیة شاد خود را حفظ میکنند و با قدرت و کنترل در زندگی روبهجلو پیش میروند و برخی دیگر واکنش سازندهای ندارند و در برابر مسائل زندگی به افراطاندیشی روی میآورند تا به گمان خود به راهحل برسند، غافل از اینکه این سبک پاسخ، خود مشکلی دیگر است.
افکار نوعی کنش فکری به شمار میآیند و اگر بخواهیم از این دور باطل رها شویم، ضروری است با نگریستن به شرایط از بیرون، از حقیقت تفاوت فرض و یقین و عواقب آن آگاه شویم و فراکنشی عمل کنیم. برای این منظور باید روشی را دنبال کنیم که نویسنده در این اثر با دقت و جزئیات به آن پرداخته و مراحل و تکنیکهایی را شرح داده که با بهکاربستن آنها میتوان درنهایت روبهجلو حرکت کرد و از استرس همراه با این سبک پاسخ اشتباه رها شد.
در جایی از کتاب، آقای نیک ترنتون تشبیه جالبی را بیان میکند. او میگوید با تصور آگاهانة خود درحال فریاد زدن کلمة «ایست» در ذهن یا ایستادن آگاهانه و حرکت به اطراف، قطار افکار منفی را متوقف کنید. این یعنی هدف شما از مطالعة کتاب حاضر این است که خودکنترلی و خودآگاهی را در خود تقویت کنید و در هدایت و مدیریت تجربة خود، مهارت پیدا کنید؛ نه اینکه منفعلانه اجازه دهید آن تجربه شما را کنترل کند. طی تمرینهای ارائهشده، رشد میکنید و بزرگتر از اضطراب خود میشوید.
تنها زمانی که تمام تجربیات و احساسات خود را بپذیریم و با آنها روبهرو شویم، به خود فرصت میدهیم تا آنها را پردازش کنیم و پیش برویم. ما به سواد عاطفی و برچسبزدن احساسات خود نیاز داریم. احساسات معتبر هستند و به عنوان پیغامرسان ارزش دارند؛ اما باید آنها را فقط به شکل احساس درک کرد. با درک فرایند واقعی آنچه رخ میدهد، متوجه میشویم که ما اغلب بدترین دشمنان خودمان هستیم و منشأ بیشتر اضطرابها و ناراحتیها در زندگی، خودمان هستیم! این نتیجهگیری مانند لحظة مکاشفه است؛ به این معنی که میتوانیم تغییر کنیم و درنتیجه، سطح اضطراب خود را کاهش دهیم.
🔴 فهرست کتاب
- فصل اول: بر احساسات خود مسلط باشید
- فصل دوم: شفافسازی
- فصل سوم: واقعبین شوید
- فصل چهارم: حواستان را جمع کنید
- فصل پنجم: بیحرکت/ساکن باشید
- فصل ششم: حرکت روبهجلو
🔴🔴 بخش هایی از متن کتاب
♦ توجه، قدرتمندترین منبع شخصی است؛ اما برای افراطاندیشان، توجه منبعی اغلب شکسته، آشفته، پراکنده یا بهشدت خارج از کنترل است؛ درحالیکه توجه ما به گذشته، آینده یا فرضیات غیرواقعی است، لحظة حال بهطور مداوم سپری میشود. حضور در ذهن ناظر بهجای ذهن متفکر به ما کمک میکند عدم وابستگی و آگاهی محض را پرورش دهیم. با درک ماهیت گذرا و غیرواقعی افکارمان، از وابستگی به آنها رها میشویم.
♦ برای غلبه بر نشخوار فکری، مهم است آگاهانه قطار فکری غیرمفید را متوقف کنید؛ یعنی محرکها و الگوهای تکرارشونده را بشناسید و هنگامی که نشخوار فکری شروع میشود، تمرکز یا حواس خود را پرت کنید. بکوشید بهطور ارادی بین حالت نشخوار فکری و غیرنشخوار فکری جابهجا شوید و «مواجههدرمانی» خود را تمرین کنید؛ درنهایت، هدف، مقابله با محرکهای مداوم بدون درگیر شدن در نشخوار فکری است.
♦ افراط اندیشان مضطرب معمولاً تحمل عدم قطعیت پایینی دارند و اغلب سعی میکنند از آن فرار یا اجتناب کنند؛ اما ما هرگز در زندگی، کنترل کامل، یا در مورد نتایج، اطمینان مطلق نخواهیم داشت. رفتارهایی را که با آنها درگیر میشوید تا عدم قطعیت را کاهش دهید، بهدقت شناسایی کنید و انجام ندادن این رفتارها را امتحان کرده و نتایج را ببینید. «شبیه» افرادی رفتار کنید که تحمل عدم قطعیت را دارند. بهمرور زمان، شما هم یکی از این افراد خواهید شد.
♦ آزادنویسی یا «تخلیة ذهن» شامل تخلیه هر گونه فکر، نگرانی، فهرست کار و احساس روی کاغذ برای کاهش استرس و آزادسازی فضای ذهنی است. به مدت بیست دقیقه آزادانه و مداوم بنویسید و سپس به دنبال موضوعات تکرارشونده باشید. همچنین میتوانید باتوجهبه نیازها و اولویتهای خود، رویکرد ساختارمندتری را در پیش بگیرید.
دیدگاه خود را بنویسید