معرفی کتاب از قیطریه تا اورنج کانتی اثر حمیدرضا صدر
اذهان درخشان در تاریخ معاصر ما کم نبودهاند و حیف و صدحیفهای بسیار ما برای رفتن این اذهان بزرگ و یگانه از کنارمان نیز؛ حمیدرضا صدر، یکی از همان ذهنهای زیبا و جلوههای منحصربهفرد عشق به زندگی، یکی از همانهاییست که میتوان دربارهاش از تعبیر جولین بارنز استفاده کرد: یکی هست که دیگر نیست! اهالی سینما و نقد فیلم، خیلی پیشتر از اهالی فوتبال او را میشناختند. نوشتههای سینمایی او هم همان حرارت و شور و فهمی را داشت که نوشتهها و گفتههای بعدترش دربارهی فوتبال؛ کدام خوانندهی متون سینمایی وجود دارد که مقالهی بینظیر او دربارهی بازیگری در دههی شصت سینمای ایران را فراموش کند؟
عشق دکتر حمیدرضا صدر به فوتبال و سینما، نمود حقیقی و راستین عشقاش به جهان، انسان و زندگی بود و ازهمینرو هنگامی که از اوایل دههی هشتاد در تلویزیون دربارهی فوتبال شروع به حرف زدن کرد، میلیونها بیننده و شنوندهی شیفته پیدا کرد که از میان کلمهها و جملههای او پیرامون فوتبال، عشق، تعهد و انسانیت را مییافتند. «از قیطریه تا اورنجکانتی» آخرین کتابیست که صدر نوشتهاست؛ زندگینامهای خودنوشت از لابهلای تاریخ، فوتبال و سینما که مردی در مواجهه با مرگ آن را نوشته و تاکید کرده پساز نبودناش منتشر شود. حمیدرضای صدر که در زمان حیاتاش مجموعهای درخور و خواندنی از یادداشت و نقد فیلم، رمان، جستار، تاریخنگاری، خاطرهنگاری و ترجمه به یادگار گذاشت، حالا میتوان به «از قیطریه تا اورنجکانتی: وقایعنگاری یک مرگ از پیش تعیین شده»اش چون ارمغانی نگریست که پس از درگذشت برای خواندن، لذت بردن و یاد گرفتن به دست ما رساندهاست.
سید حمیدرضا صدر (۳۰ فروردین ۱۳۳۵ – ۲۵ تیر ۱۴۰۰) نویسنده، منتقد سینما و مفسر فوتبال بود.
او معمولاً به عنوان کارشناس فوتبال به برنامههای صدا و سیما دعوت میشد.او کارشناس سینما و منتقد فیلم بود که در نشریه هفت به مدتی طولانی مینوشت.
حمیدرضا صدر در ۳۰ فروردین ۱۳۳۵ در مشهد به دنیا آمد.
خویشاوند سرشناس
سید محسن صدر نخستوزیر ایران در عصر پهلوی، عموی پدر سید حمیدرضا صدر بود.
تحصیلات
او در ایران و انگلستان تحصیل کرد. صدر دانشآموختهٔ کارشناسی اقتصاد از دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد شهرسازی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دکترای برنامهریزی شهری از دانشگاه لیدز بریتانیا بود.
روزنامهنگاری
حمیدرضا صدر نویسنده ثابت مجله فیلم بود و با نشریات زن روز، هفت، مجله سروش، تهران امروز،وبگاه گل و تعدادی نشریه ورزشی همکاری داشت.
تحلیل فوتبال
صدر در اکثر برنامههای زنده فوتبال در شبکه سوم سیما حضور داشت. او همچنین در برنامه آن سوی نیمکت در شبکه ورزش به عنوان کارشناس شرکت میکرد. همچنین، وی در مستند تاریخچه شهرآورد فوتبال ایران ساختهٔ مزدک میرزایی به عنوان کارشناس کار کردهاست.
اگرچه صدر دربارهٔ تاریخ فوتبال اطلاعات زیادی ارائه میداد، به گفته خودش نسبت به دیدگاه بازیکنان و مربیان حرفهای فوتبال «در سیاره دیگری به سر میبرد» و بعضی از کارشناسان با تحلیلهای فنی او موافق نبودند.
تحلیل سینما
صدر در ستون هنری شرق و ستون تحلیل سینمای جهان بانیفیلم مقالات خود را چاپ میکرد. وی همچنین در برنامههای تماشاخانه ایرانشهر شرکت میکرد. وی در گذشته در ماهنامهٔ سینمایی فیلم تحلیل روز سینمای جهان را انجام میداد و همچنان به خاطر تحلیلها و نقدهایش در جشنواره فیلم لندن شناخته میشود.
درگذشت
در تیر ۱۴۰۰ برای بار نخست خبر ابتلای صدر به بیماری سرطان رسانهای شد. دختر او با اعلام خبر ابتلای پدرش به بیماری سرطان بیان داشت که او قریب به سه سال بودهاست که با این بیماری دستوپنجه نرم میکردهاست.در مقطعی از ابتلا به بیماری وضعیت وی رو به وخامت گذاشت و بابت همین موضوع و عدم کشش بدن، شیمیدرمانی او متوقف شد. سرانجام وی در صبح روز ۲۵ تیر ۱۴۰۰ براثر بیماری سرطان درگذشت.
دیدگاه خود را بنویسید