معرفی و خلاصه کتاب انسان خردمند:تاریخ مختصر بشر

کتاب انسان خردمند، تاريخ مختصر بشر ازجمله ي پژوهش هايي است که در جهان با عنوان رويکرد تاريخ کلان طبقه بندي مي شود. کتاب يادشده به قلم يووال نوح هراري از دانش آموختگان مشرب فکري جرد دايموند به رشته تحریر  درآمده است.این کتاب به زیبایی هر چه تمام توسط نیک گرگین عزیز به فارسی ترجمه شده و نشر نو منتشر  و روانه بازار کرده است.

قلم هراری بی‌نظیر  و فوق العاده است به شکلی که بعد از مطالعه چند سطر مخاطب رو جذب میکند به طوری که دیگر دوست ندارد کتاب را زمین بگزارد. کتاب به شکلی هست که بهتر است با برنامه ریزی و تمرکز مطالعه شود و همگام با مطالعه تفکر همره باشد,در واقع انسان خردمند از آن دسته کتابهاست که خواه نا خواه مغز را وادار به تفکر می کند.

هراری  تاریخ را بدون تعصب و بدون جهت‌گیری خاصی روایت می‌کند . در کتاب سوال‌‌های شگفت‌انگیزی مطرح می‌شود و اتفاقات مختلف تاریخ به شکلی استادانه در کنار هم قرار می‌گیرند. و جالب‌تر از همه اینکه یووال نوح هراری همه‌چیز را زیر سوال می‌برد و خود او هم مخاطب را دعوت به تفکر دوباره می‌کند:

 فایده تاریخ چیست؟

 به چه سمتی داریم حرکت می‌کنیم؟ 

آیا واقعا سرنوشت انسان امروز روشن‌تر از دیروز است؟ 

اصلا آیا سرنوشت و آینده‌ای روشن در انتظار ماست؟

 آیا امروز خوشبخت‌تر از هزاران سال پیش هستیم؟ و ...



خلاصه کتاب انسان خردمند:تاریخ مختصر بشر

هراری تاریخ انسان را از زمان فرگشت انسان باستان در عصر سنگ تا قرن بیست و یکم مرور می‌کند. وی تاریخ را به چهار بخش تقسیم می‌کند: انقلاب شناختی، انقلاب کشاورزی، وحدت انسان‌ها و انقلاب علمی. بحث اصلی هراری این است که انسان‌های هوشمند به این دلیل بر جهان حاکم شده‌اند که تنها حیوانی هستند که می‌توانند در تعداد بالا با انعطاف بالایی همکاری کنند. او استدلال می‌کند که انسانهای ماقبل تاریخ ممکن است مرتکب یک نسل‌کشی عظیم شده باشند که منجر به انقراض گونه‌های دیگر انسان مانند نئاندرتال‌ها شده باشد. او در ادامه استدلال می‌کند دلیل این‌که انسان‌های هوشمند می‌توانند با انعطاف‌پذیری زیادی همکاری کنند این است که می‌توانند به چیزهایی که فقط در تخیلاتشان وجود دارد، مانند خدایان، ملت‌ها، پول و حقوق بشر، باور پیدا کنند. هراری ادعا می‌کند که تمام سیستم‌های بزرگ همکاری مانند ادیان، ساختارهای سیاسی، شبکه‌های داد و ستد و مؤسسات قضایی در نهایت بر اساس تخیلات انسانی بنا شده‌اند.

دیگر بحث‌های برجسته هراری این است که پول در واقع یک سیستم اعتماد متقابل است؛ همچنین سیستم‌های سیاسی و اقتصادی در واقع شبه‌مذهبی هستند و تنها تئوری‌های اقتصادی یا ایدئولوژیکی نیستند. بحث دیگر این است که انقلاب کشاورزی به عنوان یک وعدهٔ لوکس شروع شد، اما در واقع تله‌ای بود که باعث شد زندگی مردم از قبل بدتر شود. همچنین امپراتوری موفق‌ترین نظام سیاسی در ۲۰۰۰ سال اخیر بوده‌است؛ و این که پول، امپراتوری و مذاهب قدرت‌هایی هستند که جهان را متحد می‌کنند. همچنین گفته می‌شود که رفتار انسان نسبت به حیوانات اهلی از بدترین جنایات بشری در طول تاریخ است. همین‌طور بحث شده‌است که مردم امروز به میزان قابل توجهی شادتر از ادوار گذشته نیستند؛[۳] و این که انسان‌ها در حال حاضر در روند ارتقای خود به جایگاه خدایان هستند. در واقع هراری بر این نکته تأکید می‌کند که دلیل برتری انسان بر سایر موجودت داشتن شعور و آگاهی بالاتر نسبت به آنها نبوده بلکه انسانها قادر به همکاری مشترک در سطوح جمعیتی بالاتری می‌باشند و آنچه باعث چیرگی انسان بر محیط پیرامون خود کرده داشتن آگاهی بین‌الاذهانی بوده والا انسان به تنهایی شاید نسبت به سایر موجودات کم توانتر بوده باشد.



خرید کتاب انسان خردمند ترجمه نیک گرگین