رحیم معینی  کرمانشاهی، در سال ۱۳۰۱ در کرمانشاه دیده به جهان گشود.وی تحصیلات خود را در زادگاهش گذراند . از کودکی به هنر نقاشی ،کتب ادبی و تاریخی علاقه داشت و از  ۱۳۲۷هـ .ش فعالیت سیاسی خود را آغاز کرده و در زمره طرفداران دکتر محمد مصدق درآمد ، عضو جبهه ملی شد و فعالیت گسترده ‌ای را علیه حکومت مرکزی و «جهانشاه صمصام بختیاری» ، استاندار کرمانشاه ، آغاز کرد . در فاصله دوران نخست وزیری ساعد به همراه علی منصور به عنوان کارمند بانک سپه و روزنامه‌نگار به کار پرداخت و همچنان از حامیان ملی کردن صنعت نفت بود .او از سال ۱۳۴۱ به کار نقاشی پرداخت و در این راه پیشرفت کرد و تابلوهایی نیز به یادگار گذارد که از جمله تابلو مسیح با کار سیاه قلم است و در ضمن کارهای نقاشی به نظم شعر می‌پردازد و قسمتی از آثار ادبی و اجتماعی او در روزنامه ی «سلحشوران غرب» به چاپ رسید و داستان اختر و منوچهر را در چهار تابلو به رشته ی نظم کشید و در آن حقایقی از اجتماع زمان را مجسم کرد.


معینی همچنین شاعری توانمند بود. وی که در دنیای شعر تخلص «امید» را برای خود برگزیده بود اشعاری زیبا و خاطره انگیز همچون؛«عجب صبری خدا دارد»، «لوح مخدوش»، «با مطلع»، «من نگویم که به درد دل من گوش کنید» و... از خود به جای گذاشته است. او در کنار شعر در سرودن ترانه نیز می پرداخت و از ترانه های مشهور او می توان به ؛« یاد کودکی»، «خواب نوشین» و «آشفته حالی» اشاره کرد.

«یاد کودکی»

يادم آمد

شوق روزگار کودکی

مستی بهار کودکی

رنگ گل جمال ديگر در چمن داشت

آسمان جلال ديگر پيش من داشت

شور و حال کودکی برنگردد دريغا

قيل و قال کودکی برنگردد دريغا

به چشم من همه رنگی فريبا بود

دل دور از حسد من شکيبا بود

نه مرا سوز سينه بود

نه دلم جای کينه بود

شور و حال کودکی برنگردد دريغا

قيل و قال کودکی برنگردد دريغا

روز و شب دعای من

بوده با خدای من

کز کَرَم کند حاجتم روا

آنچه مانده از عمر من به جا

گيرد و پس دهد به من دمی

مستی کودکانه مرا

شور و حال کودکی برنگردد دريغا

قيل و قال کودکی برنگردد دريغا»

در سال‌های بعد او سرگرم به نظم در‌ آوردن تاریخ ایران بعد از زمانی شد که شاهنامه فردوسی به پایان رسید و نام آن را «شاهکار»گذاشت. او همچنین درنگارش فیلمنامه ی «وسوسه شیطان» با محمد زرین دست و کریم فکور همکاری داشت. این سه نفر فیلمنامه ی این فیلم را در اقتباس از رمان برادران کارامازوف نوشته ی فئودور داستایوسکی نگارش کردند.

دیگر نوشته های معینی کرمانشاهی عبارت اند از:

«ای شمع ها بسوزید»، «فطرت»  «خورشید شب»، «حافظ برخیز»

«ای شمع ها بسوزید»

کتاب ای شمع ها بسوزید شامل مجموعه شعر های معینی کرمانشاهی است . شعرهایی که در قالب های غزل ، قطعه ، دو بیتی ، مثنوی ، تک بیتی و دو اثر شعر نو سروده شده اند و غزل در این بین بیشترین سهم را دارد . این کتاب شامل بیش از 160 شعر است که تعداد غزل های آن 140 عدد است . عناوین برخی از شعار این کتاب عبارت اند از: «انتظار»، «خانه ی خاموش» ، «گوهر عشق»، «پاداش»، «مهر سلیمان» و... گفتنی است که این کتاب را انتشارات سنایی منتشر کرده است.

«شاهکار»

کتاب شاهکار دیوانی پرحجم وتاریخی است. این کتاب تاریخ ایران به شعر است که به سبک و اسلوب شاهنامه فردوسی سروده شده است. و تاریخ ایران را بعد از زمانی که حکیم ابوالقاسم فردوسی در شاهنامه به پایان رساند روایت می‌کند. شاهکار دارای سبکی عالی، معنایی جدی و الفاظی سنگین و فاخر و در قالب مثنوی و به وزن شاهنامه است و شاهنامه ی فردوسی یکی از الهام‌دهندگان اصلی معینی در سرودن شاهکار بوده است و تأثیر کلی بر شاهکار گذاشته است. شاهنامه اسطوره‌متنی است که بر شاهکار سایه افکنده است، البته معینی از سایر منابع تاریخی که لیست شصت و هفت تایی آنها را در پایان هر جلد آورده، استفاده کرده است.

از این کتاب ده جلد منتشر شده است که جلد اول آن « از فروپاشی ساسانیان تا برآمدن سامانیان» است ، دومین جلد« از برآمدن سامانیان تا حملة مغول » را در برمی گیرد. جلد سوم « از حملة چنگیز مغول تا آغاز جنبش سربداران» ، جلد چهارم« از جنبش سربداران و یورش تیمور لنگ تا چگونگی تشکیل سلسلة صفویّه» و جلد پنجم« از چگونگی تشکیل سلسلة صفویّه تا سلطنت شاه عبّاس اوّل» می باشد. ششمین جلد« از سلطنت شاه عبّاس تا سلطنت شاه صفی»  و جلد هفتم« از پایان صفویه تا سلطنت نادرشاه» را شامل می شود. هشتمین جلد« از آغاز افشاریّه تا پایان کریم‌خان زند» می باشد و نهمین جلد« از آغاز جانشینان کریم‌خان زند تا پایان زندگی فتحعلی شاه قاجار» است. و جلد دهم آن «پایان فتحعلی‌شاه تا سلطنت ناصرالدین شاه» را در بر می‌گیرد. گفتنی است که کتاب شاهکار را انتشارات سنایی چاپ کرده است.

«حافظ  برخیز»

کتاب «حافظ برخیز» کتابی است که معینی درباره ی حافظ نوشته است. این کتاب را  نشر سنایی منتشر کرده است مشتمل بر چهار بخش است که عبارت اند از: بخش اول: «نقش و نگارهای طبیعی در اشارات عرفانی»، «بخش دوم: نقش و نگارهای طبیعی در اشارات عشقی»، «بخش سوم :نقش و نگارهای پیرایه ای و تصنعی دراشارات شخصی و اجتماعی»، «بخش چهارم: نقش و نگارهای پیرایه ای و تصنعی در اشارات عقیدتی».

معینی کرمانشاهی از سال ۸۷ به دلیل کهولت سن و بیماری‌های ناشی از این مسئله، با بیماری دست و پنجه نرم می‌کرد.و سر انجام در سن نود و دو سالگی،  در روزسه شنبه  بیست و ششم آبان ماه سال 94 در بیمارستان «جم» تهران، جان به جان آفرین تسلیم کرد.