معرفی کتاب مثنوی

کتاب مثنوی، مشهور به مثنوی معنوی (یا مثنوی مولوی)،  نام کتاب شعری از مولانا جلال‌الدین محمد بلخی شاعر و عارف  سرشناس ایرانی است.مثنوی حدوداً از ۲۶٬۰۰۰ بیت و ۶ دفتر تشکیل شده اما در چاپ های امروزی تعداد ابیات آن که برابر با ابیات تصحیح و طبع نیکلسون است، از این قرار است:

دفتر اول: ۴۰۰۳ بیت، دفتر دوم: ۳۸۱۰ بیت، دفتر سوم: ۴۸۱۰ بیت، دفتر چهارم: ۳۸۵۵ بیت، دفتر پنجم: ۴۲۳۸ بیت

و دفتر ششم: ۴۹۱۶ بیت است که بر روی جمعا شامل ۲۵۶۳۲ بیت می‌شود.

مثنوی معنوی از برترین کتاب‌های ادبیات عرفانی کهن فارسی و حکمت ایرانی پس از اسلام است. این کتاب در قالب شعری مثنوی سروده شده است؛ که در واقع عنوان کتاب نیز می‌باشد. اگر چه قبل از مولوی، شاعران دیگری مانند سنائی و عطار هم از قالب شعری مثنوی استفاده کرده بودند ولی مثنوی مولوی از سطح بالاتری برخوردار است. در این کتاب ۴۲۴ داستان پی‌درپی به شیوهٔ تمثیل داستان سختی‌های انسان در راه رسیدن به خدا را بیان می‌کند. هجده بیت نخست دفتر اول مثنوی معنوی به نی‌نامه شهرت دارد و چکیده‌ای از مفهوم ۶ دفتر است.این کتاب به درخواست شاگرد مولوی، حسام‌الدین حسن چلبی، در سال‌های ۶۶۲ تا ۶۷۲ هجری/۱۲۶۰ میلادی تألیف شد. عنوان کتاب، مثنوی، در واقع نوعی از ساختار شعری است که در این کتاب استفاده می‌شود. مولوی در این کتاب مجموعه‌ای از اندیشه‌های فرهنگ ایرانی-دینی را گرد آورده است.

  این کتاب به انتخاب نشریه گاردین جزو ۱۰۰ کتاب برتر تاریخ بشریت برگزیده شده است.


اگر کتاب مثنوی معنوی را به زبان ساده و امروزی می‌خواهید بخوانید، بهترین انتخاب برای شما «کتاب مثنوی معنوی به نثر روان» پیشنهاد می‌شود.

مثنوی معنوی | به نثر روان و امروزی


مولانا جلال الدین محمد بلخی